Podľa odhadov poškodil nárazový vietor v TANAP-e v piatok 7 tisíc stromov

05.06.2006 Poprad

Tatranská Lomnica 5. júna (TASR) - Vyše sedem tisíc stromov poškodil podľa prvých odhadov piatkový silný nárazový vietor v Tatranskom národnom parku (TANAP) ...
Tatranská Lomnica 5. júna (TASR) - Vyše sedem tisíc stromov poškodil podľa prvých odhadov piatkový silný nárazový vietor v Tatranskom národnom parku (TANAP) na území spravovanom Štátnymi lesmi (ŠL) TANAP-u.

Ide predovšetkým o oblasť Štrbského Plesa. Pre nepriaznivé počasie nemohli doposiaľ odhadnúť ďalšie škody, ku ktorým došlo pravdepodobne aj na hornej hranici lesa. Tam rýchlosť vetra dosahovala silu víchrice. Pod škody sa tentoraz podpísala znížená stabilita lesných porastov narušená víchricou z novembra 2004, spolu s výdatným dažďom sprevádzaným silným nárazovým vetrom. Prispelo k tomu aj májové počasie s množstvom zrážok.
\"Stabilita lesných porastov je znížená, takže lokálne kalamity nemôžeme vylúčiť ani v budúcnosti. Vhodnou výsadbou a postupnou výchovu lesa však vieme zabezpečiť jeho stabilitu tak, aby bol voči nárazom vetra odolnejší, \" uviedol hovorca ŠL TANAP-u Marián Šturcel.
Za prvoradé pri obnove kalamitného územia v správe ŠL TANAP-u označil vytvorenie tzv. spevňovacích pásov. Ide o novovysadené pásy stromov, ktoré zakladajú kolmo na prevládajúci, v tomto prípade severozápadný smer vetra. Majú šírku 50 metrov a jednotlivé pásy sú od seba vzdialené 150 metrov. Z hľadiska štruktúry drevín budú prevládať smrekovec, borovica, javor a smrek, poväčšine z prirodzeného zmladenia.
Na území národného parku, okrem oblastí ponechaných na samovývoj, budú ŠL TANAP-u podľa čiastkových plánov revitalizácie vytvárať druhovo zmiešané lesy. Zastúpené budú všetky vekové štádiá drevín. \"Druhovo a vekovo rôznorodé, prírode blízke lesy majú oveľa väčší predpoklad, že v prípade náhleho zničenia ich najstaršej časti, tam zostane mladšia generácia stromov, \" vysvetlil Šturcel. Dodal, že takúto štruktúru lesa treba sústavne udržiavať odbornými zásahmi.
 

Vyberte región

mark